Ga naar de inhoud

Stroom mee met het ritme van de natuur

Elementen

Ik weet nog goed dat ik voor de eerste keer iets hoorde over de elementenleer vanuit het Taoïsme. De vertaling naar de seizoenen sprak mij direct aan. Tot de dag van vandaag verwerk ik datgene dat de natuur ons voorleeft in mijn lessen. Graag nodig ik je uit, om in de stroom van het leven te stappen.

Het leven dat ons uitnodigt iedere fase te ervaren en te aanschouwen. Van daaruit te bewegen in welke vorm dan ook. De wetenschap dat alles continu in beweging is en nooit hetzelfde blijft, was voor mij een ommekeer in het leven van mijn LEVEN. Ik kan het leven niet sturen. Ik kan echter wel leren om in de deining van de wateren aan het roer te staan en mijn eigen pad te bewandelen.

Achtergrond

Voordat ik jou meeneem in de verschillende elementen deel ik graag een klein stukje achtergrond:

Vanuit het Taoïsme wordt de mens gezien als een microkosmos, binnen de macrokosmos, het universum. Aangezien het universum volgens deze leer als een contante beweging van uitzetten en samentrekken wordt gezien), zien wij dit ook terug in ons mens zijn.

In deze continue beweging wordt er bewogen naar een evenwicht tussen de 2 kwaliteiten uit de natuur, te weten Yin en Yang. In een Yoga houding is dit bijvoorbeeld mooi terug te zien in de beweging zelf, die meer Yang van aard is en het gewaar zijn ervan wat je als meer Yin zou kunnen omschrijven. De begrippen Yin en Yang zijn relatieve begrippen. Zo kan een asana die meer gericht is op spierkracht als Yang omschreven worden en een asana gericht op het bindweefsel als meer Yin gezien worden. Denk ook aan het ritme van de seizoenen, het ritme in de dag en zelfs in ons eigen ademritme. Naast het feit dat deze begrippen relatief zijn, zou je de begrippen bovenal als complementair kunnen zien. De dag, bestaat niet zonder de nacht, knoppen kunnen in de lente niet naar buiten toe bewegen, als de natuur in de winter niet op krachten is gekomen en voldoende voeding heeft gecreëerd voor de fase van nieuw leven.

Vanuit het besef dat wij de krachten van hemel (Yang) en aarde (Yin) nodig hebben, worden wij als mens uitgenodigd om mee te bewegen met deze krachten.

Het model van de 5 transformaties

Naast het Yin en Yang model ontstond er ruim 2000 jaar geleden een ander model, namelijk het model van de 5 transformaties, die ook terug te vinden zijn in de 5 jaargetijden of 5 elementen. Dit systeem is gebaseerd op de waarneming dat werkelijk alles op een cyclische manier ontwikkelt. Denk aan de diverse jaargetijden, maar ook aan een mensenleven of de duur van een project. De fases zijn:

  • Iets begint
  • Iets ontwikkelt zich
  • Ervaart een hoogtepunt
  • Vervalt en vergaat
  • Maar vormt ook weer een nieuw begin.

Elke transformatie werd gekoppeld aan een element uit de natuur: te weten hout, vuur, aarde, metaal en water. In volgorde van de fases van het jaar lente, zomer, nazomer, herfst en winter.
Vervolgens zijn deze elementen ook weer gekoppeld aan de verschillende organen en functies van ons lichaam.

In de volgorde van de elementen kan een voedende cyclus opgemerkt worden, waarin het voorgaande element het volgende element voedt en ondersteunt. Deze volgorde wordt ook wel voorbrengende kracht genoemd.

Naast de voedende cyclus bestaat er ook een beheersende cyclus ook wel de ko-cyclus genoemd. Zo kan een te veel aan vuur geblust worden met water. Vuur kan metaal laten smelten, metaal kan het hout omhakken, hout (de wortels) houdt aarde bij elkaar en aarde zorgt er op haar beurt voor dat het water binnen de oevers blijft.

In mijn opleiding tot Qigong docente was 1 van de uitnodigingen om per element die kenmerken nader toe te lichten, die jou in het bijzonder aan spreken. Graag deel ik deze per element (klik op de foto per element).

Hout / lente
Vuur / zomer
Aarde / nazomer
Metaal / herfst
Water / winter