Lees meer over Yoga

Wie herkent niet dat we dikwijls worden afgeleid door gedachten en begeerten. Deze putten ons uit en voordat we er erg in hebben worden we geleid door onbewuste patronen en vervallen we in aangeleerde reacties. We hebben het ene doel nog niet behaald of we zijn al weer bezig met het volgende doel te bepalen. 

Vaak wordt Yoga gezien als een bewegingsvorm om tot rust te komen en om een soepel en sterk lijf te krijgen. Echter Yoga is meer. In werkelijkheid zijn de lichaamsoefeningen (asana’s) slechts 1 onderdeel van de totale yoga beoefening en gaat de betekenis van yoga veel dieper. In het boekje de” Yoga tree voor kids” wordt yoga vergeleken met een mooie boom met 8 takken. Deze takken verwijzen naar het achtvoudige pad van yoga, die 1000 jaar voor onze jaartelling in India werd opgetekend door Patanjali. Volgens Pantanjali is yoga het moment waarop de beweging van de gedachte stopt. Yoga geeft dan een grote vrede van binnen. In zijn verzen (sutra’s) legt Pantanjali stap voor stap uit, hoe we via een natuurlijke weg in onszelf een permanente flow toestand kunnen bereiken.

Pantanjali omschrijft een systeem van bewustwording  van fysiek niveau (ik heb hoofdpijn na en dag werken in een bedompte ruimte achter een computer), tot het meest subtiele niveau (je voelt een innerlijke leiding bij de keuzes die je maakt).

Vanuit het bewustzijn van onze kern kunnen we het verschil  tussen “de ziener” en “het geziene” ervaren. Deze ziener, ookwel waarnemend bewustzijn genoemd  kijkt op afstand naar gedachten, gevoelens, emoties  en overtuigingen.  Tijdens onze reis naar binnen ontdekken we dat een idee, een gedachte en zelfs een gevoel of emotie net zo veranderlijk is als de golven van de zee. Het bewustzijn wat die verandering waarneemt echter niet. Als je blijft kijken word je steeds meer heel, steeds meer één. Dit besef heeft mijn hele houding ten aanzien van het leven beïnvloed. Ik nodig je uit te onderzoeken wat het voor jouw leven kan betekenen.

Puur in Balans verzorgt zowel in groepsverband als individueel lessen voor kinderen, tieners en volwassenen. Ook worden er regelmatig workshops georganiseerd. Ben je benieuwd naar het aanbod?


Lesrooster en locatie

Contact Puur in Balans