Hoe werkt ons onderbewuste?

Ons handelen wordt slechts voor 5% bepaald door ons “bewuste” en voor 95% door ons onderbewuste. Dit verklaart ook wat de reden is dat ondanks dat we zo ons best doen om “de wereld om ons heen” te controleren, we steeds het gevoel hebben te mislukken. Het lijkt wel hoe meer we de controle proberen te houden, hoe stroever dingen lopen. Dit heeft alles met energie te maken. Energie is in alles aanwezig. Als energie vrij kan stromen voelen we ons heerlijk en komen we in een flow terecht. Echter als we verkrampen of dit nu fysiek is of in ons denken of in onze emoties, dan blokkeren we de energie.

Daar komt ook bij dat alles wat we energie geven groeit. Dus op het moment dat je de energie richt op het feit dat je zoveel te doen hebt, blijft het werk op je af komen.
Probeer dus zoveel mogelijk de aandacht te richten op datgene dat jij wil. Wil je rust, geniet dan de momenten dat je rust ervaart en kies er bewust voor om deze momenten te creëren.
Ook handig om te weten over het “onderbewuste” zij begrijpt het woordje NIET, niet. Dit is de reden dat als wij als ouders tegen kinderen zeggen, NIET rennen, ze juist gaan rennen. De hersenen vangen rennen op. Herken je deze? Ik wil vandaag niet gestresst reageren op mijn omgeving. 10 maal raden wat er gebeurt.

Verder typeert ons onderbewuste zich door het feit dat zij altijd kiest voor korte termijn plezier en pijn wil voorkomen. Dit is precies de reden dat mensen die willen stoppen met roken of snoepen dit zo lastig vinden. Ze willen het echt wel, het lukt gewoonweg niet.

De oplossing zit hem erin om rekening te houden hoe het onderbewuste werkt en het onderbewuste en het bewuste beter met elkaar te laten samenwerken. Je kan de volgende richtlijnen gebruiken:

  • Bekijk gebeurtenissen als uitdaging en niet als probleem (positieve benadering). Ik probeer uit elke ervaring die op mijn pad komt te kijken wat in de situatie mij laat groeien
  • Wil je dingen in je leven veranderen, plan kleine stappen. Stel je wil in je leef ritme inbouwen dat je iedere dag wil gaan wandelen. Begin dan bijvoorbeeld met 2 keer per week 10 minuten.

Daarna maak je er 4 keer per week van, dan 6 keer en dan verleng je het aantal minuten.

  • Maak de stappen die je zet leuk; wandel op een tijd dat het jou uitkomt, beloon jezelf daarna met iets dat je heel leuk vindt, wandel in een mooie omgeving etc.
  • Maak voor jezelf een structuur. Probeer zoveel mogelijk op een vaste tijd te wandelen. Denk maar aan tanden poetsen. Doet bijna iedereen op een vast moment. 

Wil je direct aan de slag? Ontdek jouw innerlijk kompas met de training “3 sleutels naar meer rust in je dagelijks leven”

Lees meer over Compassie coaching

Contact Puur in Balans